Dat we als gevolg van trauma kunnen vechten, vluchten of bevriezen weten we allemaal. Maar dat er in een langere rij van overleefgedrag een belangrijke 4e trauma reactie is, namelijk to ‘fawn’ (aanpassen) is minder bekend.
Dit gedrag komt vooral voor bij volwassenen die zich als jong kind al moesten aanpassen om zich staande te houden. Zolang ze zich destijds maar onzichtbaar maakten, goede cijfers haalden op school, voor hun moeder zorgden of de lieve vrede bewaarden creëerden ze voor zichzelf veiligheid. Door het gedrag van anderen nauwkeurig te lezen en zich daarop af te stemmen cijferen ze zichzelf weg. Met als gevolg dat er geen goede verbinding met de eigen gedachten en behoeftes ontwikkelt kan worden. Bovendien kost het vreselijk veel energie om de eigen gevoelens binnen te houden en ontspannenheid te faken terwijl de antennes continu scherp afgesteld staan.
Dat daardoor depressie, uitputting of lichamelijke klachten kunnen ontstaan is dus niet zo gek. Bewustwording van je pleasegedrag en onderliggende oorzaken kan een eerste stap zijn. Een professional kan je helpen om weer zicht te krijgen op je eigen behoeftes en grenzen zodat er ruimte ontstaat om de weg naar jezelf terug te vinden en te helen.